Free cookie consent management tool by TermsFeed Vælg de rette vinduer til dit hus - gode råd til valg af vinduer

Vælg den rette vinduestype til dit hus

Sådan fungerer vores service

Indtast opgaven

Indtast din opgave i beregneren

Pris pr. mail

Du får din vejledende pris pr. mail med det samme

Du ringes op

Vores rådgivere vil hjælpe dig videre med projektet

Beregn prisen her

Når du vælger nye vinduer til dit hus, er det vigtigt at imødekomme husets arkitektoniske udtryk.

Vælger man vinduer i en stil, der ikke matcher huset, vil de nye vinduer hurtigt komme til at virke malplaceret og som en unaturlig del af huset. Ofte vil det også nedsætte huset værdi i en salgssituation, hvis vinduerne ikke passer til huset.

Det betyder ikke, at man ikke kan give et gammel hus et moderne look, men man skal bare holde tungen lige i munden, når man vælger at lave en drastisk ændring af sit hus. Ønsker man at forvandle sit hus, kan det være en god idé at søge rådgivning hos en arkitekt.

Lad huset guide dig i dit valg

Har du et gammelt bondehus, vil sprossede vinduer være et godt match, hvorimod tophængte, sprosseløse vinduer er bedst til en funkis-villa.

Her er et par guidelines til de typiske boligtyper i Danmark:

Undgå vinduer med sprosser og idylliske bondehus vinduer til det klassiske parcelhus. Respekter det strømlinede, rene look som disse husene har.

Hvis man alligevel ønsker et andet vindue end det klassiske tophængte, kan et vindue med brede sprosser - f.eks. et med en vandret sprosse der opdeler vinduet i to - være et godt alternativ. Det understreger den vandrette stil, som især parcelhuse fra 60 og 70’erne har.

Gamle murermestervillaer vil typisk have forskellige typer dannebrogsvinduer. Murermestervillaer har et lodret look, og man skal derfor passe på med at ændre for meget i dette udtryk ved f. eks. at opføre nye kvardratiske vinduer. Der kan desuden være en bygningsmæssig forhindring ved at ændre på dette, da det er de ydre vægge, der bærer konstruktionen i disse huse.

Hvis man ikke ønsker dannebrogsvinduer, kan man erstatte dem med sidehængte vinduer. Disse bevarer og understreger den lodrette stil.

Funkisvillaen eller bungalowen er kendt og elsket for dens rene udtryk, hvor alt pynt og unødvendigheder er skåret væk. Vælg tophængte vinduer med tynde rammer, og vær trofast mod de traditionelle hjørnevinduer. Ofte vil man have meget store vinduespartier i disse huse, der giver et fri udsyn og stort lysindfald. Det er synd at bryde disse partier op med sprossede vinduer.

Patriciervillaen er som små private slotte, og deres vinduer skal være med til at understrege det pompøse. Vinduerne vil derfor ofte være småsprossede og i flere fag.

Det er et hus med et klassisk romantisk look. Store sprosseløse vinduespartier er ikke velegnet til denne boligtype - modsat funkisvillaen. Det er en afvigelse fra det oprindelige udtryk og vil virke malplaceret på huset.

Vælg energirigtige vinduer

Formålet med vinduer har altid været at slippe lys ind i boligen og skab kig ud. Lys og luft skulle sikre folkesundheden, og da der blev styr på dette, fik man tid til at se på energiforbruget og isolationsevnen ved vinduer. Myndighederne sætter i dag en række krav til nye vinduer i forbindelse med deres isoleringsevne. Mange parcelhus fra 60’erne og 70’erne opfylder ikke disse krav, og man vil derfor opleve at nye vinduer kan gøre meget ved varmeforbruget og forbedre indeklimaet betragteligt i et gammelt parcelhus.

Få mere indformation om krav til nye vinduer her